Spring naar content

Vraag ontmoet antwoord op het In-house Coating Seminar in Raalte

Op 29 en 30 juni 2022 vond in Raalte het In-house Coating Seminar plaats. Een prettig weerzien van allerhande ketenpartners uit de Label Industrie, die elkaar de afgelopen jaren vaak misliepen vanwege COVID. De afgelopen dagen bewees het live-event zijn waarde. Het blijkt eens en te meer de uitgelezen gelegenheid om uit eerste hand te horen waar men mee bezig is; wat de markt wenst en hoe diverse suppliers (zowel grondstoffen als technologie) daarop inspelen. Een succes dus.

Enkele Hightlights

Op dag 1 stond vooral de markt centraal. Fan Wu van AWA Alexander Watson Association en Jürgen Pomorin van Evonik presenteerden een overview van de markt; cijfers, trends en ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid passeerden de revue. Vervolgens was het woord aan Nathalie de Boer van Albert Heijn. En dat is een interessante. Nederlands bekendste retailer Albert Heijn grossiert in Fast Moving Consumer Goods. En dus worden er heel wat verpakkingen versleten. Dat moet zo duurzaam mogelijk, vinden ze bij Albert Heijn.

Nathalie is verpakkingsspecialiste (strategic resourcing), en houdt zich bezig met het zo duurzaam mogelijk, efficiënt en integraal beantwoorden van verpakkingsvraagstukken. Een label is een belangrijk onderdeel in dit verhaal. Waar zoekt een brandowner nou eigenlijk naar? Nathalie zette in haar presentatie de ambities en richtlijnen van Albert Heijn uiteen. Recycling is het toverwoord. En zo min mogelijk verpakkingsmateriaal toepassen. Bij voorkeur voldoet een label aan dezelfde specificaties als de verpakking. En worden er materialen en grondstoffen toegepast die naadloos passen in een circulair proces.

Future Proof Concepts

Dat deze oplossingen er zijn bewijst het middagprogramma, als diverse leveranciers hun ‘future proof concepts’ presenteren. Zo presenteert Henkel een afwasbare UV Hot melt dat bijvoorbeeld beantwoordt aan een belangrijke peiler in het recycle-proces van Albert Heijn. Namelijk: Collect, sort, wash & recycle. Ook komen PE Stretch Sleeves ter sprake, als het gaat om het verminderen/verduurzamen van adhesives (ambitie). Ook Maan Engineering focust met haar technology op ‘coating savings’. Intermitted coating is een manier daartoe. Maar door ook het proces te optimaliseren, bereikt men hetzelfde resultaat met minder lijm. Dat datalogging en slimmere processen hierin een rol kunnen spelen horen we van MPS op dag 2.

Dag 2

Daarmee hebben we gelijk het thema te pakken van dag 2. Hoe zorg je er nu voor, dat de toekomstbestendige ontwikkelingen van dag 1, beschikbaar worden gemaakt? Hoe leidt dit tot meer controle en een voorsprong? Door het zelf te doen! In-house Coating: Winding Technology, printing technology, converting en cutting. En alles daarna. En dan toch die beste output: de meest nauwkeurige lijmlaag en een optimaal proces…

Bezoekers keerden huiswaarts met een lach op hun gezicht en een rugzak vol inspiratie. Volgende keer weer?

IMG_1716
Scroll naar boven